Ruinele bisericii "Naşterea Sf. Ioan Botezătorul" ale fostei mănăstiri Măxineni


Categorie: Ruine
Perioada: 1636-1637, ref. 1859
Importanta: A
Cod LMI: BR-II-m-A-02136
Adresa: La 9 km NNE de sat, pe malul drept al Siretului
Localitate: sat MĂXINENI; comuna MĂXINENI
Judet: Braila
Regiune: Muntenia

Imagini

Ruinele bisericii Ruinele bisericii Ruinele bisericii Ruinele bisericii

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 08-Jun-2009

Asezamantul de la Maxineni a fost ctitorit de Matei Basarab si doamna sa Elena, in 1637, pe locul altei biserici din lemn, asa cum pomeneste pisania bisericii. S-a sfintit in anul 1639 cu hramul "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul".
Fiind in apropierea raialei Braila ocupata de turci, a fost si un avanpost de aparare. In 1641-1646 Matei Basarab a inzestrat manastirea cu mai multe sute de pogoane de vie, iar in 1652 ii doneaza mosia din Muscureni.
Domnii care au urmat, au luat exemplul lui Matei Basarab, ajutand manastirea. Cea mai mare atentie o acorda Constantin Brancoveanu, care incepand din 1708, intareste drepturile anuale ale manastirii asupra tuturor averilor funciare. Datorita cutremurelor din 1802 si 1838, din 1850 incepe sa se degradeze. Sunt demolate turlele in 1859 pentru a evita prabusirea zidurilor.
In 1868, prin bunavointa printului Alexandru Ghica s-a rezidit locasul si a mai functionat ca biserica de mir pana in anul 1877, cand datorita inindatiilor repetate a fost parasita de enoriasi.
In 17 februarie 1917, lovita de obuzale tunurilor, biserica s-a prabusit.
Intre anii 1990-1991 s-au executat sapaturi arheologice care au dus la descoperirea ruinelor fostei manastiri.
Asa cum se vede azi, biserica a fost de plan triconic, cu Altar, naos, pronaos si un pridvor cu zidurile mai subtiri, inchis cu geamuri si usa.
Pardoseala din lespezi de piatra taiate regulat, in parte degradate. Exteriorul prevazut cu un brau median, bogat decorat in doua randuri de zimti, intre doua randuri de caramida asezata in picioare si doua asazate pe lat. Sub brau au existat firide marginite de ceramida profilata. Biserica este inconjurata pe tot perimetrul de un trotuar din bolovani de piatra.
In 24 iunie 1990, de ziua hramului "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul", s-a reinfiintat manastirea si a fost numit staret protosinghelul Ovezea Victor Simion, care a demarat proiectul de reconstructie al locasului.
  ( dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti si "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie )